Suussasulavan sitruunatortun ohje on vanhasta Maku-lehdestä. Tämä herkku vaatii hiukan vaivaa mutta on sen arvoinen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta se on suussasulavaa.
noin 4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
150 g voita
2 kpl keltuaisia
2 rkl sitruuanankuoriraastetta
3 rkl kylmää vettä
Täyte
3 1/2 dl täysmaitoa
3 kpl keltuaisia
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 sitruuna
Koristeluun pinjansiemeniä ja tomusokeria
1. Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon kylmä voi. Lisää keltuaiset, sitruunankuoriraaste ja vesi. Sekoittele taikina tasaiseksi käsin. Pyörittele palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
2. Kuumenna maito melkein kiehuvaksi mutta älä keitä, Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot. Kaada hiukan kuumaan maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, kunnes sokeri liukeene. Kaada seos sitten maidon joukkoon ja kuumenna pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
3. Tökkää puolikas sitruuna haarukkaan ja sekoita sitruunalla täytemassaa koko ajan kattilan pohjaa myöten, kunnes seos paksuuntuu kiisselimäiseksi. Purista oman maun mukaan sitruunasta lisää makua kiisseliin. Jäähdytä kiisseli kylmässä vesihauteessa.
4. Jaa taikina kahtia, toinen puolikas saa olla hiukan isompoi kuin toinen. Kauli kumpikin jauhotetulla leivinpaperilla noin 1/2 paksuiseksi levyksi. Pingota leivinpaperi rengaskakkuvuoan pohjalle ja voitele vuoka kevyesti. Kumoa isompi taikinalevy pohjalle ja taputtele taikinaa myös reunoille.
5. Kaada haalea siitruunatäyte pohjalle ja peitä pienemmällä levyllä. (Taikina rikkoutuu helposti. Voit myös jakaa kansilevyn neljään osaan ja laittaa pienemmät osat "palapelinä" kanneksi täytteelle. Ei haittaa vaikka täytettä vähän pursuaa reunoista ja saumakohdista). Ripottele piirkan päälle pinjansiemeniä.
6. Paista 180-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa Torta della Nonna haaleanan tai täysin jäähtyneenä vanilijajäätelön tai kylmän mascarponevaahdon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.