Rapeat sämpylät

Sain hyvältä ystävältäni vinkin tosi hyvistä sämpylöistä.
Päätin etsiä reseptin heti käsiini ja kokeilla ohjetta.

Sämpylät olivatkin niin helppoja tehdä että ne onnistuvat ihan kaikilta. Taikina vain sekoitetaan ja laitetaan jääkaappiin yön yli kohoamaan. Sitten aamulla nostellaan pellille kokkareita ja paistetaan. Helppoa,  ja kerrankin sämpylöistä tuli rapeita päältä ja ihanan kuohkeita sisältä. Voisiko aamu alkaa paremmin, kun keittiössä leijuu ihana tuoreen leivän tuoksu?

Taikinaan voi laittaa mitä vain jauhoja ja lisäillä leseitä sekä siemeniä/pähkinöitä kunhan puolet jauhoista on vehnäjauhoja.

Tämä mainio ohje on Sikke Sumarin.








7 1/2 dl huoneenlämpöistä vettä
30 g hiivaa tai yksi pussillinen kuivahiivaa
1 1/2 rkl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
10 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. (tai kuivahiiva pakkauksen mukaan)
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita veteen. Älä vaivaa, vaan sekoita isolla lusikalla. Taikina saa jäädä löysäksi ja tahmeaksi.
3. Laita taikina jääkaappiin lepäämään yön yli. Peittele leivinliinalla ja varmista, että kulhossa on tarpeeksi tilaa taikinalle turvota.
4. Tee sämpylät nostamalla kahdella lusikalla "kokkareita" pellille leivinpaperin päälle. Ripsauta hiukan jauhoja päälle ja tee ristiviillot sämpylöiden päälle.
5. Paista 230 asteessa noin 30 min, tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja sämpylän pohja kumisee kun siihen kopauttaa
6. Jäähdytä sämpylät ja nauti ihanan rapeista sämpylöistä ja mahtavasta tuoksusta keittiössä. Älä peitä sämpylöitä leivinliinalla, muuten rapea kuori pehmenee.

Vinkki: Taikna säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit tehdä sämpylöitä oman tarpeen mukaan vähemmän tai enemmän kerralla. Tee siis sunnunai-iltana taikina ja nauti viikon aikana joka aamu tuoreista sämpylöistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.