Parhaat hampurilaissämpylät

Löysin näiden sämpylöiden ohjeen jostakin blogista ja sinne ohje oli alunperin löytänyt tiensä NewYork Times -lehden sivulta.

Näiden sämpylöiden tekeminen on helppoa muttan niiden leipomi-seen menee hiukan aikaa pitkän kohtusajan takia mutta vaiva kyllä palkitaan!

Nämä sämpylät leipoi meidän isäntä, joka osaa vaivata kuohkeimmat  taikinat meidän perheessä.


Hampurilaissämpylät 8 kpl 
 
2,5 dl vettä 
4 rkl maitoa 
2 tl kuivahiivaa 
2 rkl sokeria 
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl suolaa 
2 rkl pehmeää voita 
1 muna
 
Voiteluun: 
1 muna 
1 tl vettä 
sesaminsiemeniä


1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
2. Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.
3. Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi.
4. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Aluksi taikina on todella venuvaa ja tarrautuvaa, mutta muuttuu vaivaamisen myötä helpommin käsiteltäväksi. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se  on suurin piirten kaksinkertaistunut.
5. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Taikina on yleensä tässäkin vaiheessa melko venyvää ja hieman hankalasti käsiteltävää, joten en mitenkään erityisesti pyörittele sämpylöitä vaan yritän ennemminkin taitella ja muotoilla niistä jotenkin tolkullisen näköisiä. Uuni kaunistaa, joten älä stressaa!
6. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
7. Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. 
8. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.