Sitruuna-Marenkipiirakka

Tämä aina niin ihana piirakka kuuluu kevääseen!

Ohjeen olen saanut joskus vuosia sitten ystävältäni Marilta ja on muistaakseni alunperin hänen äidiltä peräisin.

Pidän tästä ohjeesta erityisesti, koska hiukan suolainen pohja tasapainottaa aika makeaa täytettä mukavasti.




Pohja:
3 1/2  dl vehnäjauhoja
125 g pehmää huoneenlämpöistä voita tai margariinia
½ dl vettä
1/4 tl suolaa
1 keltuainen
Täyte
3 keltuaista
1 1/2 sokeria
50 g voita
1 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl vaaleaa maizenaa
Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

1. Sekoita taikinan ainekset nopeasti (ettei sitkisty) keskenään ja laita jääkaappiin vetäytymään.
2. Painele hiukan jähemettynyt kylmä taikina piirakkavuokaan ja pistele haarukalla reikiä pohjaan sekä piirakka taikinan reunoille. Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 min. Laita jäähtymään.
3. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
4. Laita voi, sokeri, keltuaiset sekä maizena kattilaan ja lämmitä seosta voimakaasti vatkaten niin kauan kunnes se suurustuu. Lisää sitten sitruunan mehu sekä kuoriraaste ja jatka suurustamista edelleen sekoittaen niin kauan, että sitruunatäytteestä tulee sopivan paksua, jotta se pysyy piirakan päällä mutta kuitenkin sen verran valuvaa, että saat sen mukavasti levitettyä pohjan päälle.
5. Valuta valmis täyte jäähtyneen piirkkapohjan päälle
6. Vatkaa  marengin valkuaiset sekä sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahdon täytyy pysyä kulhon pohjassa valumatta, kun käännät kulhon ylösalaisin.
7. Levitä valkuaisvaahto sitruunatäytteen päälle. Levitä tasaiseksi tai pistele lusikalla sinne tänne, jos haluat röpelöisen pinnan (kuvassa). Paista 150 asteisessa uunissa noin 10-15 min tai kunnes marenki on saanut kivasti väriä. (Marenki jää hiukan pehmeäksi ja sitkeäksi). Tarjoile jäähtyneenä tai ihan kylmänä.