Kreikkalainen leipä

Tämä herkullinen ja mehevä leipä sopii mainosti tuomaan ruokaisuutta kevyen keiton lisänä. Sopisi hyvin myös vaikka saunan jälkeen hiukopalaksi tai illanistujaisiin. Tällaiset valmiiksi täytetyt leivät ovat myös käteviä retkieväitä. Täytteitä voi muunnella loputtomasti oman maun mukaan. Perheen miehet toivoivat jo uusintakierrosta  salami-juustoversiona. Ja minä päätin kokeilla sieni-sipuliversiota.



 Ohje löytyi Valion pikkulämpimäisiä -kirjasesta.

Taikina
2 dl maustamatonta jogurttia
1 pussi kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa
25 g voita
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja / sämpyläjauhoja
2  1/2 dl vehnäjauhoja
Vajaa 1 tl suolaa
Täyte:
5 kovaksi keitettyä kananmunaa viipaloituna
1 sipuli hienonnettuna
1 dl mustia kivettömiä kalamat-oliiveja
2 tl oreganoa
1 dl persilijaa silputtuna

1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään.
2. Sulata voi ja jäähdytä 
2. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi
4. Sekoita sulatettu voi ja jogurtti kuivien aineiden kanssa ja al.usta hyvin.
5. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle ja tee sillä välillä täyte.
6. Keitä, jäähdytä ja viipaloi kananmunat
7. Hienonna persilija ja sipuli
8. Viipaloi oliivit. (laita kulhoon ja napsi saksilla pienemmäksi)
9. Kaaviloi kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta vielä kerran.
10. Kauli jauhojen avulla taikinasta suorakaiteen muotoinen levy
11. Lado kananmunat ja muuta täytteet "kerroksittain" taikinalevylle (ripottele mausteet kerrosten väliin)
12. Rullaa taikina käärretortun tapaan rullalle ja käännä torttu pyöreäksi renkaaksi. Nipistä päät kiinn toisiinsa. Leikkaa saksilla muutama lovi ulkoreunaan niin, että täyte tulee hiukan näkyviin. Kohota.
13. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30-40 min. Voitele paistamisen loppupuolella kylmällä vedellä, jotta pinnasta tulee rapea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.